EMDR POHYBY OČÍ

EMDR Terapie (Desenzibilizace a přepracování pomocí očních pohybů)


EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) je účinná psychoterapeutická metoda, která pomáhá lidem zpracovat traumatické zážitky a překonat jejich negativní dopady na každodenní život. Tato terapie je zvláště účinná u lidí, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD), úzkostmi, fobiemi, depresemi a jinými psychickými problémy spojenými s nevyřešenými traumatickými zážitky.


Jak EMDR funguje?

Během EMDR terapie je klient veden k tomu, aby se soustředil na traumatický zážitek nebo rušivou vzpomínku, zatímco sleduje pohyby terapeutových rukou nebo jiný zdroj stimulace (např. zvukový nebo hmatový podnět). Tyto pohyby očí nebo jiné formy bilaterální stimulace pomáhají mozku zpracovat a integrovat traumatické vzpomínky, což vede ke snížení jejich emočního náboje a k jejich přepracování do formy, která je pro klienta přijatelnější a méně rušivá.


Pro koho je EMDR vhodná?

EMDR terapie je vhodná pro lidi, kteří zažili jednorázová i opakovaná traumata, jako jsou nehody, ztráty, zneužití nebo jiné závažné události, které mají dlouhodobý negativní vliv na jejich duševní pohodu. Také může být účinná pro osoby trpící různými typy úzkostných poruch, depresemi, závislostmi nebo fobiemi.


Výhody EMDR terapie

Rychlé výsledky: EMDR často přináší rychlejší úlevu od příznaků ve srovnání s jinými terapeutickými metodami.

Bezpečnost a šetrnost: Terapie je neinvazivní a probíhá v bezpečném a kontrolovaném prostředí.

Široká aplikace: EMDR může být použita pro různé typy problémů a je přizpůsobitelná individuálním potřebám klienta.


Co můžete očekávat?

V průběhu terapie budete pracovat na zpracování traumatických vzpomínek, což může vést ke změně jejich vnímání a snížení jejich emoční intenzity. Po úspěšném absolvování terapie se často dostavuje pocit úlevy, lepší schopnost zvládat stres a celkové zlepšení kvality života.


Pokud máte zájem o EMDR terapii nebo byste chtěli více informací, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu, abychom vám pomohli na cestě ke znovunalezení rovnováhy a klidu.



Úryvek ze článku od redaktorky Zdeňky  Sekretové s Danielou Annou Andělovou pro Ona Dnes:


Desenzibilizační terapie využívající pohyb očí (EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing) pomáhá lidem zotavit se z POTÍŽÍ vyvolaných traumatickými událostmi. Zastavuje (obtížné) ZATĚŽUJÍCÍ vzpomínky a pomáhá je správně přepracovat. Její autorkou je americká psycholožka Francine Shapiro, která v 80. letech objevila, že (rychlé) VEDENÉ a opakované pohyby očí snižují úzkosti u lidí, kteří zažili náročné události. Jde o vědecky ověřenou metodu, kterou doporučuje i řada mezinárodních organizací pro léčbu posttraumatické stresové poruchy.


A jak takové sezení (vypadá) PROBÍHÁ? „Nejprve s klientem probereme, co ho přivádí a jaké má chování, které mu nevyhovuje, poté  pro klienta vytvoříme prostor bezpečí, s nímž pak pracujeme v průběhu celého procesu. Dotyčný se ve své mysli vrací do tíživé situace to znamená vstupuje do konkrétní události s tím, že je v bezpečném prostoru, který jsme vytvořili předtím,  pevně ukotven. Následně se provádějí pohyby očima, pomalu a v tempu, které je pro klienta příjemné. Jedná se o přesně stanovený systém očních pohybů, přičemž klient svýma očima následuje můj prst. S každým dalším souborem těchto pohybů vnímá stále větší úlevu a na konci sezení cítí, že kdyby se taková situace stala znovu, už bude vědět, jak na ni,“ popisuje life koučka Daniela Anna Andělová. „Tato metoda je vysoce účinná u různých typů fóbií, posttraumatickém syndromu, poruch pozornosti, úzkostných stavů, ale také v případě traumat a vztahových problémů. Klient se od dané události emočně vzdálí, takže se pro něj stane pouhou vzpomínkou, která ho už nijak neohrožuje.



Daniela Anna Andělová

mobil: 608212728

Novinky

15.03.2024

Článek Alchymie ženské esence

ALCHYMIE ŽENSKÉ ESENCE, TAJEMSTVÍ, JAK BÝT ŽENOU. O vztazích mezi muži a ženami bylo už řečeno a napsáno mnoho. Co je vlastně Tajemství, jak být ženou? A existuje také tajemství, jak být mužem?, na to se mě často ptají ženy, které na sobě pracují a tím zároveň pracují na vztahu se svým mužem.

17.02.2020

Amorův šíp, knihu objednávejte na:

Řád jako základ milostného života: Má toto pojetí ještě vůbec nějaké opodstatnění po sexuální revoluci šedesátých let minulého století?
Wilfried Nelles je toho názoru, že je základem každé vazby mezi dospělými lidmi. Bez ochoty vytvářet vazbu neumožňuje vztah žádný růst - ani v dobrých, ani špatných časech.

Rychlý kontakt

gsm

+420 608 212 728

e-mail

angels-studio@email.cz
angels-studio@seznam.cz

facebook youtube